Forum Rebuilding Ukraine – Mai 2023

FORUMUL REBUILDING UKRAINE

30 MAI 2023

 

Palatul Parlamentului din Bucuresti

În data de 30 mai 2023 în România a avut loc un forum internațional dedicat reconstrucției Ucrainei. Evenimentul, a fost organizat de Camera de Comerț Bilaterală România -Ucraina sub auspiciile Ambasadei Ucrainei în România, care a trezit un interes major în rândurile media și a corpului diplomatic acreditat la București.

 

Din partea ucraineană, la forum au participat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei O. Bankov, Ambasadorul Ucrainei în România I. Prokopchuk și Directorul Agenției de Dezvoltare Regională a regiunii Odesa, S. Kononenko. Șeful Agenției de Stat pentru Reconstrucția și Dezvoltarea Infrastructurii Ucrainei, M. Nayem, și directorul executiv al Biroului Guvernamental pentru Atragerea și Sprijinirea Investițiilor „Ukrinvest” S. Tsivkach au fost prezenți prin intermediul de videoconferință.

În fața mediului de afaceri românesc au susținut discursuri Ministrul Muncii și Protecției Sociale al României M. Budăi, Ministrul Economiei al României F. Spătaru, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României V. Dâncu, Secretarul de Stat al Ministerului Energiei al României S. Nițulescu și președintele Camerei de Comerț Bilaterale România-Ucraina N. Vlădoiu.

În mesajele sale, vorbitorii forumului au fost unanimi – reconstrucția Ucrainei ar trebui să înceapă astăzi, înainte de încheierea luptelor de pe teritoriul Ucrainei. În cadrul prezentării de către O. Bankov a programului Cabinetului de Miniștri al Ucrainei «Early restoration of Ukraine» au fost dezvăluite domeniile prioritare de reconstrucție a Ucrainei – fondul de locuințe, energetica, infrastructura socială, deminarea precum și acordarea sprijinului sectorului privat al economiei în special întreprinderilor mici și mijlocii. După cum a remarcat Ambasadorul Ucrainei în România, I. Prokopchuk, realizarea programelor specificate a început deja, dar necesită o finanțare suplimentară și asistență practică din partea partenerilor internaționali ai Ucrainei.

Reprezentanții Agenției de dezvoltare regională a regiunii Odesa au prezentat programul de reconstrucție a regiunii. S-a atras atenția celor prezenți asupra infrastructurii deja existente în această regiune strategică a Ucrainei pentru reconstrucția Ucrainei, precum și asupra anumitor proiecte concrete.

La finalul evenimentului a fost semnat un Memorandum de Cooperare între Camera de Comerț Bilaterală România-Ucraina și Agenția de Dezvoltare Regională a Regiunii Odesa.

 

Albumul de fotografii poate fi vizualizat: